02. Studio

Huis Sonneveld werd opgeleverd in 1933 en wat u nu ziet is een zorgvuldige reconstructie van de situatie toen, inclusief de stofferingen, meubels en inrichting. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van het Nieuwe Bouwen. Architect was Leen van der Vlugt, van bureau Brinkman & Van der Vlugt. Dat bureau had ook de Van Nelle fabriek ontworpen, de fabriek waarvan de opdrachtgever van dit huis, de heer Sonneveld, een van de directeuren was. Van der Vlugt tekende niet alleen het gebouw, hij was ook verantwoordelijk voor het interieur en de inrichting. Zo creëerde hij een hypermodern, luxueus woonhuis, precies op maat gemaakt voor de bewoners. De kamer valt op door het vele licht en de nabijheid van de tuin: drie van de vier wanden bestaan uit grote ramen. Deze ‘studio’ was bedoeld voor de twee dochters van de familie Sonneveld. De oudste, Magda – bijgenaamd Puck – was 19 jaar toen de familie in 1933 het huis betrok. Gesine – meestal kortweg Gé genoemd – was zeven jaar jonger. In de studio zaten Puck en Gé te lezen, luisterden ze naar muziek en ontvingen hun vriendinnen. De studio is de enige kamer in het huis met parket op de vloer. Waarschijnlijk is hiervoor gekozen om te kunnen dansen bij feestjes. De twee bureaus, de tafel en de stoelen zijn van Gispen, de Rotterdamse firma die bijna alle stalen buismeubels in het huis leverde. De bank tegen de wand is door de architect zelf ontworpen. Het is een multifunctioneel meubel dat behalve als bank, ook dient als boekenplank, kast, en geluidsinstallatie. Rechts zit een luidspreker, onder het deksel stond een grammofoon en naast de zitting van de bank is het bedieningspaneeltje waarmee volume en radiozenders gekozen konden worden. Deze geluidsinstallatie is een van de geavanceerde technische snufjes van het huis. Ze staat in verbinding met andere kamers, waar steeds een luidspreker en een knop is. Zo konden de bewoners overal in huis naar de muziek luisteren die in deze kamer was uitgekozen.

Een vriendin van Gé Sonneveld, Liesbeth Quartero, herinnert zich de studio nog goed. Wilt u haar horen vertellen, druk dan op knop A. Wilt u doorlopen naar de 1e verdieping, de woonverdieping, ga dan via de hoofdtrap naar boven.

A

Press play to start the audio from the beginning

Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De vrijstaande villa uit 1933 werd ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt in opdracht van Albertus Sonneveld, een van de directeuren van de Van Nellefabriek.