47. Voorplein

De inrichting van dit plein kreeg voor het eerst bewust vorm met de komst van de twee bouwhuizen. Het erf moest wel passen bij de statige gebouwen met royale ingangspartijen! In 1742 was het westelijk bouwhuis klaar dat tot 1918 als boerenbedrijf functioneerde. In 1752 volgde het oostelijk bouwhuis dat werd gebruikt als koetshuis. Rond 1900 werd het voorplein in korte tijd vaak heringericht. Eerst lag er een cirkelvormig perk midden op het voorplein. Geheel in het karakter van de landschapsstijl veranderde het in de 19e eeuw in een S-vormige slinger. In de 20e eeuw kreeg het een ovaal middenperk. Deze ovaalvorm werd toen ‘het rondeel’ genoemd. Daarna volgde een rechthoekig perk. Nu is het weer ovaal, het heeft dus eigenlijk dezelfde vorm als het ruim 80 jaar geleden kreeg. Geschiedenis herhaalt zich… soms in korte tijd.

meer weten over het wapenvertoon in de gevel? kies A meer weten over de Cannenburch aan het begin van de 20ste eeuw? kies B meer weten over een hotel op de Cannenburch? kies C

ABC

Press play to start the audio from the beginning

Kasteel Cannenburch

Kasteel en park Cannenburch zijn voor jong en oud een bezoek waard. Ervaar het kasteel met de fraaie ingerichte vertrekken. Kom meer te weten over vijf eeuwen kasteelgeschiedenis. Beleef dit prachtige Veluwse edelmanshuis. De roemruchte maarschalk Marten van Rossem en zijn nazaten zullen voor u tot leven komen.