45. Bouwhistorie

Vanaf dit punt kunt u het kasteel goed zien. Het bouwwerk is getekend door de tand des tijds en vertoont sporen van de hand van vele generaties bewoners. Marten van Rossem kocht in 1543 de ruïne van een oude middeleeuwse burcht. Wel zo makkelijk, want naast de fundamenten stonden er ook nog aanzienlijke stukken muurwerk overeind. Daar bouwde hij op voort. Het oude muurwerk is nog goed te herkennen door de ruitvormen van zwart gekleurde bakstenen, die afsteken tegen de rode bakstenen. Maar het lukte Marten niet de klus af te maken. Zijn neef Hendrik van Isendoorn voltooide het kasteel. Hij liet een gebeeldhouwd portret van zijn roemrijke oom, van zichzelf en zijn vrouw in de voortoren opnemen. Wie goed kijkt, ziet een heel ander jaartal in de voorgevel van het kasteel. Het staat aan de linkerkant. In zwarte muurankers is daar het jaartal 1661 te lezen. In dat jaar werd het linkerdeel aangebouwd, waardoor het kasteel het symmetrische uiterlijk dat het daarvoor had, verloor. In de 18de eeuw volgen de meest grootschalige veranderingen. Daarvoor waren Frederik Johan van Isendoorn en zijn voruw Anna Margaretha verantwoordelijk. Door de nieuwe stenen toegangsbrug en de nieuwe, centrale ingangspartij wordt het kasteel weer iets evenwichtiger. De twee grote bouwhuizen links en rechts van het voorplein spelen ook een belangrijke rol in de hernieuwde symmetrie.

meer weten over de nieuwe vormentaal van Marten van Rossem? kies A meer weten over de restauratie van het kasteel? kies B

AB

Press play to start the audio from the beginning

Kasteel Cannenburch

Kasteel en park Cannenburch zijn voor jong en oud een bezoek waard. Ervaar het kasteel met de fraaie ingerichte vertrekken. Kom meer te weten over vijf eeuwen kasteelgeschiedenis. Beleef dit prachtige Veluwse edelmanshuis. De roemruchte maarschalk Marten van Rossem en zijn nazaten zullen voor u tot leven komen.