32. Stuw/overlaat

Deze stuw vormt de inlaat voor de slingervijver. De hoogte van zo’n stuw bepaalt hoeveel water er hier in de vijver staat Over het waterpeil was altijd onenigheid. Het reguleren van het waterpeil door middel van stuwen leverde ook vaak conflicten op.. Dat waterpeil was van groot belang voor ons molenaars, Het waterpeil werd daarom nauwkeurig vastgelegd. Bij conflicten moest vroeger de Kasteelheer tussenbeide komen. Later sprak de kantonrechter zich hierover uit. Ja, het leven van een molenaar draait om water. Daarom hoor je ons vaak zeggen `als er geen water is, drink ik water; als er water is, dan drink ik wijn’.

meer weten of was de familie Van Isendoorn uniek was met hun watermanagement? kies A Meer weten over het hoogteverschil en het waterpeil? kies B

AB

Press play to start the audio from the beginning

Kasteel Cannenburch

Kasteel en park Cannenburch zijn voor jong en oud een bezoek waard. Ervaar het kasteel met de fraaie ingerichte vertrekken. Kom meer te weten over vijf eeuwen kasteelgeschiedenis. Beleef dit prachtige Veluwse edelmanshuis. De roemruchte maarschalk Marten van Rossem en zijn nazaten zullen voor u tot leven komen.