15. Rode kamer

Tegenwoordig noemen we deze kamer ‘de rode kamer’, naar de kleur van de wandbespanning. De kleur van het vertrek is altijd de naamgever van deze ruimte geweest: Toen de kamer in de 19de eeuw als logeerkamer in gebruik was, werd het de groene kamer genoemd, waarschijnlijk naar de kleur van de wandtapijten die toen hier hingen. Boven de schouw hangt een bloemstilleven geschilderd door de Vaassense schilder Gerrit Hulseboom. Hij was ook de leermeester van Reinder van Isendoorn, die niet onverdienstelijk tekende. Reinder bracht hier op de Cannenburch een grote kunstverzameling bijeen. Hij etste ook en verschillende van zijn etsen hangen in dit vertrek. Zijn werk is zelfs te vinden in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Gerrit Hulseboom gaf les aan een school in Vaassen. Geen vetpot waarschijnlijk. De familie Van Isendoorn zal hem door middel van opdrachten een groter inkomen hebben verschaft.

meer weten over de Kokosnootbeker en Elbert van Isendoorn? kies A meer weten over het groepsportret van het gezin van Elbert van Voorst? kies B

AB

Press play to start the audio from the beginning

Kasteel Cannenburch

Kasteel en park Cannenburch zijn voor jong en oud een bezoek waard. Ervaar het kasteel met de fraaie ingerichte vertrekken. Kom meer te weten over vijf eeuwen kasteelgeschiedenis. Beleef dit prachtige Veluwse edelmanshuis. De roemruchte maarschalk Marten van Rossem en zijn nazaten zullen voor u tot leven komen.