03 Haardplaat

Dit is een bijzondere haardplaat. Het werd gegoten ter gelegenheid van het huwelijk van graaf Willem IV van den Bergh en gravin Maria van Nassau- Dillenburg, een zus van prins Willem van Oranje. De plaat is versiert met hun beider familiewapens. Zoals u kunt zien wordt deze haard nog regelmatig gebruikt. Deze haardplaat is dan ook een kopie. De echte is te zien in de toren en stamt uit 1562. Graaf Willem van den Bergh en gravin Maria kregen tijdens hun huwelijk zestien kinderen, acht zonen en acht dochters. Enkelen van hen zijn hier op het kasteel in portret te zien. Uit brieven met de handtekening van Willem van Oranje uit het archief van Huis Bergh kunnen we opmaken dat Graaf Willem tijdens zijn opvoeding aan het Habsburgse hof in Brussel al veel in contact kwam met een jeugdige prins Willem van Oranje. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, waarin de Nederlanden in oorlog waren met Spanje, kwamen de twee zwagers tegenover elkaar te staan toen graaf Willem samen met z’n zoons de Spaanse zijde koos. Niet lang daarna stierf hij op slot Ulft. Maria is daarna niet meer naar Huis Bergh teruggekeerd.

Wilt u meer weten over het ‘verraad’ van graaf Willem IV van den Bergh, kies dan op A. Wilt u meer weten over het leven van Maria van Nassau , kies dan B

AB

Press play to start the audio from the beginning

Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh heeft een lange bouwgeschiedenis en kende veel verschillende bewoners. Het was lange tijd het stamslot van de machtige heren en graven van den Bergh. In 1912 kocht Jan Herman van Heek het kasteel. Hij verzamelde er een voor Nederland unieke kunstverzameling. Ook mogelijkheid tot feesten en logeren!