13 Graaf Hendrik van den Bergh

Dit levensgrote portret van Graaf Hendrik van den Bergh is nog niet zo lang geleden door Huis Bergh aangekocht. Het is geschilderd door de vooraanstaande schilder Otto van Veen in of omstreeks 1618. Bij Otto van Veen is onder andere de jonge Rubens in de leer geweest! Graaf Hendrik werd geboren in de roerige periode van de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlanden waren toen in oorlog met Spanje. Hendriks ouders, Graaf Willem IV van den Bergh en Maria van Nassau, de zus van Willem van Oranje, hadden in deze oorlog de kant van Spanje gekozen. Graaf Hendrik bracht het in Spaanse dienst zelfs tot opperbevelhebber van het Spaanse leger in de Nederlanden! Graaf Hendrik van den Bergh trouwde twee keer en woonde afwisselend in Bergh, Ulft en in Elburg. Huis Bergh was zijn stamslot en hier heeft hij zijn testament gemaakt. Hij overleed in 1638 in Zutphen na een ongeval met een koets. In de grafkelder van de kerk, tegenover Huis Bergh, werd hij als laatste graaf Van den Bergh bijgezet.

Wilt u meer weten over dit portret, kies A. Wilt u meer weten over Hendrik als veldheer kies B. Wilt u een lied horen over Hendrik, kies C.

ABC

Press play to start the audio from the beginning

Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh heeft een lange bouwgeschiedenis en kende veel verschillende bewoners. Het was lange tijd het stamslot van de machtige heren en graven van den Bergh. In 1912 kocht Jan Herman van Heek het kasteel. Hij verzamelde er een voor Nederland unieke kunstverzameling. Ook mogelijkheid tot feesten en logeren!