12 Maria Elisabeth Clara

Dit meisje is Maria Elisabeth Clara gravin van den Bergh. Jan Herman van Heek vond dit portret, met 13 andere portretten, in de ronde toren op de voorburcht van Huis Bergh. Dit portret is een van de topstukken uit die vondst! Toen Maria Elisabeth Clara 3 maanden oud was, had haar vader haar al als echtgenote beloofd aan haar volle neef Albert van den Bergh. Dit huwelijk vond plaats toen zij pas 15 jaar was. Ze heeft maar korte tijd op Huis Bergh gewoond. Ze stierf namelijk op 23-jarige leeftijd in het kraambed bij de geboorte van haar vijfde kind. Dat overleefde het net als de voorgaanden ook niet . De mensen op de schilderijen die hier op de begane grond in de buurt van haar hangen zijn familie. Zo kunt u hier haar vader, graaf Herman van den Bergh, links naast haar op zijn doodsbed zien. Haar tante en latere schoonmoeder, Françoise de Ravenel, hangt tegenover haar. Ook graaf Hendrik, gravin Anna en andere leden van het geslacht van den Bergh kunt u hier zien.

Wilt u meer weten over haar laatste tragische zwangerschap, kies A. Wilt u meer weten over de kleding die zij aan heeft? Kies B

AB

Press play to start the audio from the beginning

Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh heeft een lange bouwgeschiedenis en kende veel verschillende bewoners. Het was lange tijd het stamslot van de machtige heren en graven van den Bergh. In 1912 kocht Jan Herman van Heek het kasteel. Hij verzamelde er een voor Nederland unieke kunstverzameling. Ook mogelijkheid tot feesten en logeren!